Cachaça

  • Geplaatst op
  • Door Cuia
  • 0
Cachaça

Je kent het waarschijnlijk wel uit cocktails – zoals caipirinha –, maar cachaça is op dit moment de op twee na meest gedronken sterke drank ter wereld. Van alle consumptie vindt 99% binnen Brazilië plaats. En dat is zonde. Daarom hebben wij het naar Nederland gebracht.

Onze cachaça is Brazilië

Je kent het waarschijnlijk wel uit cocktails – zoals caipirinha –, maar cachaça is op dit moment de op twee na meest gedronken sterke drank ter wereld. Van alle consumptie vindt 99% binnen Brazilië plaats. En dat is zonde. Daarom hebben wij het naar Nederland gebracht. Natuurlijk vanwege de fantastische smaak, maar meer nog voor de beleving: de zwoele zomerzon, Brazilië, het stoere ambacht van cachaça maken... Er zit zo veel liefde in elke fles.

Cachaça vs rum

Cachaça is een verre neef van rum, maar is vaak puurder, omdat het gemaakt wordt van vers geperst suikerrietsap (in plaats van suikerrietsiroop of melasse waar de meeste rum van gemaakt wordt); en doordat de fermentatie enkel gebeurt in open lucht met natuurlijke, wilde gistcellen die een zeer rijk aroma en smaakpallet leveren. Daarnaast wordt de smaak van cachaça bepaald door de houtsoort en de rijpingsduur.

 

Klassiek & gerijpt

Cachaça komt in twee varianten: klassiek en gerijpt. De klassieke is de rum uit de caipirinha. Ze is te herkennen aan haar ‘witte’ kleur, klassieke cachaça is kristalhelder. Hier vindt geen of nauwelijks rijping plaats. Het suikerrietsap wordt na het gisten gedistilleerd en vrij snel op fles gebracht, waardoor de suikerrietsmaak erg intens is. De reden waarom ze veel in cocktails wordt gebruikt. Brazilianen drinken ook de klassieke cachaça’s puur, maar door de heftige enigszins scherpe suikerrietsmaak zal dit voor de leek wat oefening vergen. Beter is om te beginnen de gerijpte cachaça’s puur te drinken, want door rijpen wordt cachaça zachter, de smaak milder.


Gerijpte cachaça herken je aan een karamel- of gelige kleur. Voor het rijpingsproces kunnen wel 25 verschillende houtsoorten worden gebruikt – in tegenstelling tot whisky en cognac waarbij vrijwel alleen eikenhout wordt gebruikt. De amendoim, jequitiba en de umburana... Elke houtsoort heeft een andere invloed op de smaak, van pinda tot grapefruit, kaneel, koffie en anijs. Sommige cachaças worden zelfs meer dan 10 jaar gerijpt (bijvoorbeeld onze Vale Verde – 12 anos). Ongerijpt, lang of kort gerijpt: elk proces staat voor een specifiek karakter.

Overigens is de kleur het bepalendst bij het vaststellen met welke soort cachaça je te maken hebt. Het kan namelijk zo zijn dat een cachaça wel degelijk een jaar gerijpt wordt, op hout gelegen heeft, maar niet van kleur verandert – dan valt ze toch onder klassiek.  
 

Cachaça artesanal 

In tegenstelling tot industriële cachaça wordt er bij de productie van ambachtelijke cachaça (cachaça artesanal) geen gebruik gemaakt van chemische processen en worden alle processen handmatig gestuurd. Het grote geheim bij het maken van kwaliteitscachaças zit hem in het distillatieproces, in het scheiden van cabeça, coração e cauda. De letterlijke vertaling hiervan is hoofd, hart en staart, maar er wordt de voorloop, de middelloop en de naloop mee bedoeld. Voor de beste cachaças wordt alleen het zuiverste van het distillaat, de middelloop, gebruikt. #We hopen dat het je niet ontgaan is in dit verhaal: we gebruiken dus alleen het hart. 

Daarnaast wordt een goede ambachtelijke cachaça minstens drie maanden opgeslagen voordat ze wordt gebotteld. De cachaças verliezen hierdoor wat van hun oorspronkelijke temperament en worden aanmerkelijk milder. Bij industriële cachaças gebeurt dit niet.

De creatie van ambachtelijke cachaça is zowel arbeidsintensief en veeleisend, maar het wordt met zo veel liefde gemaakt. Dat is het allermooiste, je kunt de passie bijna proeven. De alambiques (brouwerijen) en de fazendas (familielandgoed/boerderij) zijn zo trots op hun cachaça's. Cachaça maken is een eeuwenoude traditie die onlosmakelijk verbonden is met de cultuur van Brazilië. Zo’n 400 jaar geleden ontstaan en nu meer levend dan ooit, nodigen wij je uit om bafo-de-tigre (de adem van de tijger) te proberen. Of drink je liever água que passarinho não bebe (water dat het vogeltje niet drinkt)? De keus is aan jou. Saúde!


 cachaca

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »